Nosečniška potrtost

Nosečniška potrtost

Nosečnost je lahko najlepše obdobje v življenju ženske, lahko pa je tudi polno strahov, negotovosti, pa tudi depresija ni tako redka. Včasih že sama nosečnost ni zaželjena ali pričakovana in nastala situacija povzroči napetosti in stiske. Včasih pa se lahko pojavi nosečniška potrtost ali celo depresija tudi v primeru, ko je ženska načrtovala nosečnost in se je veselila.

Pa poglejmo, kako se je z nosečniško potrtostjo soočila moja prijateljica, ki mi je zaupala naslednjo zgodbo.

Osebna izkušnja

Moja tretja nosečnost je bila zaželjena in načrtovana. Zanosila sem takoj, ko sva se z možem odločila za to. Na začetku je bilo vse ok, potem pa se je nekje v 8 tednu nosečnosti začela vame plaziti nekakšna potrtost. Od začetka ji nisem pripisovala pozornosti, saj sem se vendar veselila tretjega otroka. Postala sem razdražljiva, tudi žalostna in jokava brez razloga. Tudi nosečniške slabosti so dodale svoje. Naj povem, da je bilo to v novembru (tega novembra se zelo dobro spominjam!) in saj veste, kakšni so novembri v ljubljanski kotlini. Cel, cel mesec je deževalo praktično nonstop, mogoče je bilo par ur sem ter tja ko ni deževalo. Skratka, še vreme je bilo povsem depresivno, sama sivina na nebu, ki tišči dol in se plazi v človekovo dušo. Tako moje počutje se je vleklo nekje 3 tedne in ni se izboljševalo, samo slabše je bilo. Malo sem se že ustrašila, saj si res nisem želela preživeti nosečnosti v potrtosti in se je ne veseliti. Takrat sem imela tudi hude glavobole, neprekinjeno par dni, kar je seveda samo še poslabšalo stanje. Mogoče bi terapevti rekli, da sem imela celo nosečniško depresijo. No, meni je bilo vseeno kako se tako stanje strokovno imenuje, želela sem si samo, da se to neha.

Dobro se spomnim, kako sem nekega jutra, potem ko sem oddala starejšega otroka v vrtec, slišala za sabo dva, ki sta se pogovarjala. Eden je rekel “to vreme je pa takšno, da je samo se za ubit ali pa spit liter vina”. Tak način reševanja težav mi ni blizu, še posebej ne v nosečnosti. :-) Sem se pa tedaj odločila, da se moram vzeti v roke TAKOJ!! Seveda sem šla najprej na net brat, kako si lahko sama pomagam pri nosečniški potrtosti ali depresiji (ja, tudi pod tem pojmom sem iskala :-)). Naletim na zanimive raziskave, predvsem na strani dr. Mercola, ki pravi, da je velikokrat krivo za depresijo (vsaj v začetnem stanju) pomanjkanje omega-3 olj. Bile so tudi razlage zakaj je temu tako, ta del sem pozabila, a sem se odločila da to probam. Takoj sem šla v lekarno in kupila ribje olje, še tisto tekoče, ne v kapsulah. Ha, okus res ni najboljši, a raje to kot kakšrnekoli tablete. Izboljšanje sem začutila že zelo kmalu, po nekaj dneh. Ni pa bilo to edino, s čimer sem si pomagala.

Brala sem tudi, da pri depresiji pomaga tudi eterično olje neroli, ki je varno v nosečnosti. Seveda sem si ga takoj nabavla. Kadarkoli sem začutila, da postajam potrta ali žalostna, sem odprla stekleničko in ga vohala. Hvalabogu se je kmalu potem začelo spreminjati tudi vreme. Izkoristila sem skoraj vsako priložnost, ko so se oblaki raztrgali in je pokukalo sonce, za sprehod in prav nastavljala sem se žarkom. To je bilo v decembru, tako da je bil bolj ali manj deležen sončnih žarkov moj obraz in pa delno roke. Tudi sonce oz. izpostavljenost sončnim žarkom občutno pripomore k temu, kako se počutimo. Da zgodbo zaključim, kmalu sem se počutila povsem ok, se spet veselila nosečnosti (ne glede na to, da so nosečniške slabosti še trajale nekaj časa, a to pač spada k nosečnosti), bila vesela nosečka preostali čas, imela prečudovit porod in še bolj čudovitega otroka.

Niakkor ne bi želela reči, da je vse depresije ali bolje rečeno potrtosti mogoče odpraviti na tako enostaven način (ribje olje, neroli, sonce), a meni je to resnično pomagalo. Seveda je k temu pripomoglo dejstvo, da še nisem bila dolgo časa v takem stanju, saj sem ukrepala dovolj zgodaj, ko sem si še lahko pomagala sama. Lahko si pa mislim, da je težko najti pot ven sam, ko grejo stvari že predaleč ali pa trajajo že predolgo časa. Zatorej se mi zdi toliko bolj dragoceno, da obstaja strokovna pomoč mamicam in nosečnicam v stiski, ki se posveti najprej ženski osebno in ji ne predpiše samo tablet. Svetovalko Radmilo poznam v vlogi prijateljice, a si lahko predstavljam, kako s svojo toplino poboža in pomaga ženskam v stiski.

Naj sije sonce tudi na vas! :-)
M.