MAMICE ZAČETNICE

28. 1. 2016 10:55 dop Blog

Zavodom Objem bo tudi v letu 2016 pripravil za vse mamice z dojenčki in nosečnice program srečanj imenovan MAMICE ZAČETNICE. Program je namenjen mamicam z dojenčki, ki si želijo popestriti porodniški dopust, za tiste, ki želijo deliti izkušnje z drugimi mamicami, za tiste, ki jih v zvezi z materinstvom karkoli tare in za tiste, ki si želijo zgolj sproščujočega druženja.
KDO SO MAMICE ZAČETNICE?

TO SO MAMICE, KI SO ŠE V FAZI RAZVOJA in UČENJA svoje nove vloge, V PRVIH MESECIH, V PRVEM LETU PO PORODU, MORDA TUDI PRI DRUGEM IN TRETJEM PORODU.

Izkušnje kažejo, da se je najbolje učiti svojo nove vloge ob zaupni učiteljici in navdihujočih vrstnicah. V skupini  ustvarjamo  varen prostor, ter s tem zagotovimo možnost za razvoj globljega stika med mamico in dojenčkom, sposobnost umirjanja otroka tudi z pravilnim telesnim stikom z otrokom,  prepoznavanja njegovih telesnih potreb, osnove masaže dojenčka, sproščenega hranjenja ali dojenja in  igranja. Mamica je tako ob otroku lahko bolj sproščena in zadovoljna sama s seboj.

ODPIRAMO VSE AKTUALNE TEME ZGODNJEGA MATERINSTVA: tudi npr. izkušnja poroda,  nočno uspavanje, odnosi  s sorodniki, prehrana, zdravje in bolezni mamic in otrok, govorimo o izkušnjah z zdravstvenim sistemom, o različnih dejavnostih namenjenim dojenčkom, o nepotrebnih igračah, o potrebnih pripomočkih, o partnerskih izzivih in utrujenosti. Vsaka mamica ima možnost deliti svoje izzive, psihologinja pa podpira izmenjavo izkušanj in se pogovori tudi z vsako mamico posebej.

V skupini MAMICE ZAČETNICE se torej učimo povezovanja z otrokovimi potrebami, kar omogoči več maneverskega prostora za sledenje lastnim potrebam. Torej čim bolj sledim otroku, več lahko obenem naredim tudi zase, za svoje potrebe. Prej ko se povežem in predam otroku, prej se osvobodim samo služenju otrokovim potrebam. Otrok ne potrebuje nas samo kot serviserje. Potrebuje nas, da smo žive in živahne v sebi, to je ključno za njegovo samozavest in dolgoročno osvoboditev od nas.

Vsaka mama se mora zavedati, da je za svojega otroka najboljša mama, ne glede na to, kaj o njej pravijo drugi. Potreba otroka po pripadnosti in sprejetosti naredi mamo bolj senzitivno, odzivno in občutljivo. To ustvari tudi pogoje za bolj nežne, ranljive in zavezujoče odnose med partnerjema.

Na srečanja vabimo tudi mamice, ki ste ostale doma z eno do dvoletniki. Odpiramo možnost, da si matere izmenjujejo izkušnje, ki jih imajo z dojenčki in malčki, posebno pozornost pa posvečamo času zase oz. temu kako uživati v sproščenem in obenem odgovornem materinstvu. Nastajajo prijateljstva med mamicami, kar je v lokalnem okolju vsekakor koristno. Lepo je tudi deliti srečne trenutke prihoda prvih zobkov, podvigov in nasmehov naših malčkov, ki čez čas postanejo vrstniki v vrtcu, šoli in na igrišču. Gradimo povezano skupnost.

Vabimo vas na srečanja z vami! Povabite tudi  druge mlade mamice!

Prijavite se na zacetnica@hotmail.com in sledite informacijah o srečanjih na https://www.facebook.com/zacetnica

Srečanja vodi mag. Radmila Pavlovič Blatnik , univ. dipl. psih., z dolgoletnimi izkušnjami na področju podpore v zgodnjem materinstvu.