Mamice tudi jokajo.

O obporodnih stiskah

Nosečnost, porod in materinstvo v najzgodnejšem obdobju otrokovega življenja so del pomembnega življenjskega prehoda, ko se ženska sooča s telesnimi in duševnimi izzivi. Materinstvo prinese odgovornosti in naloge, za katere ni preprostih navodil, nanje smo različno pripravljene, ob tem pa živimo v različnih okoliščinah, zato so tudi naši odzivi zelo pestri. Pogosto je osrečujoče, navdušujoče, pozitivno doživetje, kljub temu pa ni prav nič nenavadno, če se ženska ob spoznanju, da pričakuje otroka, ali po njegovem rojstvu sooča predvsem z žalostjo, strahovi, dvomi, tesnobo, nemirom, jokavostjo ali jezo. Težko je oceniti, ali je stiska mamice majhna in prehodna ali večja in dolgotrajnejša. Dobro je, da stisko odstremo, se je zave(da)mo in jo začnemo reševati čim prej, sicer se v samoti veča in postaja psihiatrična bolezen.

Poporodna depresija

Najpogosteje ženske same in tudi njihovi svojci, če opazijo nenavadno obnašanje, ocenjujejo, da gre za poporodno depresijo. To je pravzaprav edina motnja oz. bolezen, ki jo ljudje poznajo v tem obdobju, zato takoj posumijo na diagnozo poporodna depresija. To je tudi najpogosteje omenjan pojem v strokovni literaturi, gre pravzaprav za najpogosteje uporabljeno in najbolj razdelano diagnozo, ki ji sledi zdravljenje s psihiatričnimi zdravili.

Vse stiske, ki se pojavijo v obporodnem obdobju pa niso poporodna depresija in vedno ni potrebno psihiatrično zdravljenje, zato se različnih stisk oz. večjih ali manjših izzivov v materinstvu ni potrebno ustrašiti. Posvet z različnimi strokovnjaki ali samopomoč, je lahko učinkovita, če stiska le ni prevelika ali dolgotrajna.

Mamice pogosto bremenijo naslednja vprašanja:

ZAKAJ MI TEGA NI NIHČE POVEDAL?

NE ZMOREM VEČ TAKO NAPREJ!

NISEM USTVARJENA ZA MAMO!

KAJ JE NAROBE Z MOJIM OTROKOM?

STRAH ME JE IN NE VIDIM SONCA!

DOVOLJ IMAM VSEGA, ŠE POSEBEJ OTROKA!

KAR POBEGNILA BOM DALEČ PROČ!

NAJRAJE BI UMRLA!

ALI IMAM POPORODNO DEPRESIJO?

NOČEM IN NE MOREM VEČ!

SAJ ŠE DIHATI NIMAM ČASA, POPOLNOMA SEM IZČRPANA.

Ja, mnogo je mamic s s tovrstnimi obporodnimi stiskami, in ja, mogoče jim je pomagati.
Ob podpori stiske kmalu minejo in spet posije sonce.  Mamica vzljubi svojega otroka ter z radostjo sprejme svojo vlogo – matere.

Več o stiskah v nosečnosti in o poporodnih stiskah.

Obiščite nas tudi na:
Zavod Objem na Facebooku  google plus