Zakaj PPŠ?

Osnovna poporodna podpora, ki jo nudi zdravstven sistem, materam po porodu še zdaleč ni dovolj. Pregled pri ginekologu, obiski patronažne službe in obisk pri pediatru poskrbijo res za osnovne zdravstvene potrebe mamice in dojenčka. Morda oz. po potrebi mamice z dojenčki usmerijo tudi k dodatnim specialistom, kadar gre za opažene težave, sicer ne.

Mamice iščejo več in tudi potrebujejo več, časa imajo dovolj, rade bi bile najboljše možne mamice in nimajo ne znanj, ne izkušenj.

Vse več je ponudbe različnih dopolnilnih programov na različnih strokovnih področjih, ki se jih nekatere mamice z veseljem poslužujejo.

Da bi lažje raziskali potrebe mamic po porodu, smo pripravili anketo, ki ste jo mamice še vedno vabljene izpolniti.

http://www.mojaanketa.si/anketa/554639492/1/

Navdušeni smo bili nad odzivom mamic, očitno jih res več zanima, kot sicer dobijo. Večina mamic potrjuje, da je POPORODNA ŠOLA res potrebna inse ga veselijo.
Natančno smo jih povprašali, katere teme so najbolj nujne in kakšne delavnice bi izbrale oz. bi jih morale izbrati, da bi se počutile bolj podprto in sproščeno v poporodnem obdobju.
Realna pomoč, konkretna znanja in močna podporna mreža lahko močno vplivajo na dobrobit mamice z dojenčkom in tudi dobro duševno počutje obeh, pravijo mamice.

Preberite enega od komentarjev:

“Menim, da se še vedno ne zavedamo, da je marsikateri mami tudi težko v prvem letu in da to pometamo pod preprogo. Povsod smo bombandirani od informacij, kako biti najboljša mama, kako je pomembno dojenje za vsako ceno, kako boš otroka čustveno prikrajšal, če ga ne boš neprestano nosil … se pa ne zavedamo, da je to lahko hud pritisk za mamico, zaradi tega se sekira in lahko zboli. Premalo govorimo o realnih zgodbah in vsakdanjih stiskah, ki so pač del življenja.”

Poročajo tudi o različnih stiskah in težavah vsled pomanjkanja znanja in podpore v času porodniškega dopusta.

Tudi s strokovne plati smo želeli raziskati potrebe po celostni POPORODNI ŠOLI, zato smo povabili k anketi različne izvajalke podpore, strokovne organizacije, patronažno službo in druge.

Žal ni bilo veliko odziva. V tej smeri bomo še nadaljevali, želimo doseči konsenz o tem, kakšen kurikulum POPORODNE ŠOLE bi bil nujen, da bi lahko matere z zdravimi dojenčki dosegle kar najboljši možni rezultat v smislu duševnega, telesnega in čustvenega razvoja sebe in dojenčka.

Anketa je še vedno na voljo in poziva k predstavitvi in povezovanju programov, ki ponujajo podporo mamicam z dojenčki v prvem letu otrokovega razvoja.

http://www.mojaanketa.si/anketa/555489328/1/