Za mamico

Za mamico

Kako bi mamici pojasnili, naj ob svojem dojenčku ne pričakuje le sreče? Težko. Pogosto so prav pričakovanja tista, ki zgradijo oblake, s katerih pademo na realna tla; ko otrok joče, ko ne spi in ko zato tudi mamica ne spi. Mamice smo še posebej občutljive na porodno izkušnjo, ki nas lahko opolnomoči ali razčloveči, na morebitne stiske in težave otroka pred porodom ali takoj po porodu. Kako lahko to preprečimo? Odgovoriti na to vprašanje je skorajda nemogoče.

Priprava na porod je lahko tudi zelo telesna, mogoče imamo celo podporo doule, pa kljub temu ne zmoremo odpreti svojega telesa in srca. Duhovno odprtost lahko prikličemo, telo pa ne sledi. Porod je čudež in čarobno je, če le nismo preveč ranjene – ne telesno in ne psihično. Skrbi nas lahko, da utegne dojenček zboleti. Kako je mogoče to preprečiti? Preventiva je lahko le osebna izkušnja bolezni ali drugih stisk – odpornost do stisk v zvezi z boleznimi torej dobimo le z izkušnjo bolezni.

Mamica si lahko pomaga: ko sčasoma spozna, da so stiske minljive, da ni edina, ki se počuti tako, da se iz stiske lahko veliko nauči in skoznjo raste. Stisko lahko spremeni v izziv.

Preventivno bi ravnale tudi tako, da bi morda vsaj delno planirale velike in pomembne življenjske dogodke ter jih ne bi vseh nanizale v eno leto. Čustveni dogodki potrebujejo čas, da jih podoživimo, če pa kar prehajajo iz enega v drugega, pa pogosto ne zmoremo vsega predihati. Poskrbite za uravnovešeno življenje, odgovorno se lotite svojega zdravja, odnosov, učite se od drugih staršev in starejših o starševstvu in se povezujte lokalno ter medgeneracijsko.

Druženje z drugimi mamicami z izzivi zgodnjega materinstva

Facebookova stran Mamice Začetnice

Pogovor o težavah in stiskah zelo pomaga, mamica lahko opazi, da mora premagati strah in se povezati z drugimi, predvsem pa poskrbeti za svoje osnovne potrebe. Pogosto opazijo, da druge mamice otroke enostavneje negujejo, da se lahko posvetijo svojim hobijem, in če se same lotijo posnemanja, jim je kmalu bolje. Če pa ostajajo v izolaciji, če intenzivno skrbijo le za otroka, stanovanje, morda še kuhanje ali če se pač osamijo in ne skrbijo za nič drugega kot za otroka, njihova stiska kmalu začne naraščati. Druženje je koristno že zato, da mamica ni ves dan sama in da lahko odrasli osebi pove kaj o sebi, pa četudi o otroku; tako se misli malo razbremenijo in mamica se sprosti.

Priporočam, da mamice že v času nosečnosti ali kmalu po porodu na sprehodu navežejo stike z vrstnicami in se povezujejo v manjše ali večje skupinice. Dovolj je, da ima vsaka vsaj eno mamico z otrokom podobne starosti, krasno pa bi bilo, da bi vsak večji kraj imel javni prostor in organizirano druženje.

mamice-zacetnice

Mamice Začetnice pri skupnem druženju in izmenjavi izkušenj

Kaj še lahko storim sama?

  • V času nosečnosti, ob porodu in tudi po porodu si lahko priskrbite dodatno podporo ženske z izkušnjo materinstva, lahko si najamete tudi doulo, pomembno pa je, da znate sprejeti psihično podporo in si jo res prikličete v življenje. Biti sam v obporodnem obdobju ni dobra popotnica za dobro počutje.
  • Stisko lahko mamice preprečite tudi z vztrajnim gibanjem in skupinsko telovadbo, kjer sta ključna druženje in fokus na telo ter strokovno vodeno gibanje pred porodom in po njem.
  • Raznolika in sveža prehrana po porodu ojača organizem. V prvih nekaj mesecih mora biti lahka, vendar izdatna, da lahko rehabilitirate svoje telo in glede na možnosti dojite dojenčka.
  • Včasih je dobrodošla pomoč pri pripravi hrane in pri drugih gospodinjskih opravilih, saj je mamica prve mesece povsem izčrpana: najprej še od poroda, potem od novega ritma, nespanja in od tega, da se še ni privadila na stalne obveznosti in pozornost na otroka. Zato v tem času resnično pride prav pomoč pri enostavnih opravilih doma. Dovolite si to.
  • Primerne so tudi različne sprostitvene tehnike, ki jih morda že poznate ali se jih lahko priučite, dnevni rituali in počivanje v času, ko otrok počiva. Najpogosteje kar mamice same iznajdejo kakšen nov način za sproščanje, ki ga ni v priročnikih.
  • Najboljše pa je obujanje strasti, ki so polnile duševno zdravje mamice pred prihodom otrok(a). Hobiji, delo in dejavnosti, ki ustavijo čas, saj nanj pozabimo, nam vračajo moči. Naše strasti nam omogočijo, da pozabimo na vsakodnevne skrbi.

Mamice pogosto pozabijo, kaj jih je včasih zanimalo. Morda nimajo dovolj moči za razvijanje svojih konjičkov. Materinstvo je čas, ko to lahko obudimo, ko je posebej dobro, da začnemo slediti svoji ustvarjalni duši, ki morda počiva in čaka na boljše čase. Tudi otrok in skrb za družino sta lahko motivacija: naučimo se delati slastne kekse, dobre juhe, kvačkane okraske, papirnate zmaje itd.
(povzeto po knjigi Zima v srcu)

Mamice začetnice

Mamice začetnice s svojimi dojenčki na prijetnem druženju ob kavi

Obiščite nas na:
Zavod Objem na Facebooku   google plus