Strokovna pomoč

Izkušnje kažejo, da je smiselno poiskati strokovno pomoč kmalu zatem, ko oseba začuti, da s samopomočjo in podporo bližnjih ne zmore več uravnovesiti svojega počutja. To se pogosto zgodi, ko se zapletemo v svoje vzorce razmišljanja in obnašanja, ki ne vodijo več k rešitvam, ampak povzročajo čedalje večji zaplet.

Težko je oceniti, kdaj si v večji ali manjši stiski, nekaj izhodišč je podanih tu. Tudi svojci pogosto ne vedo, kako ravnati. Nekaj idej, kako lahko pomagajo svojci, smo že omenili, vendar pogosto niti to ne pomaga.

Najpogosteje se mamice same pri sebi ubadajo s svojo stisko in razmišljajo, da so same krive zanjo. A le redke si znajo pomagati kar same, mnogim ne uspe. Ne vidijo iz začaranega kroga in ne zmorejo ven, pogosto kar trpijo in upajo, da bo stiska čimprej minila, sama od sebe, kakor je prišla.

Nekaj idej za samopomoč mamicam lahko preberete na naši spletni strani. Včasih delno pomaga tudi laična pomoč in podpora izkušene ženske, večinoma pa stiska traja predolgo, pogosto se tudi stopnjuje. Škoda je pustiti tako trpečo mamico več mesecev, celo pol leta ali še dlje.  Zato priporočam, da kar najhitreje poišče svetovanje.

Glede strokovne podpore priporočam Zavod Objem oz. svetovalni ali uvodni telefonski pogovor, kjer dobite nasvet glede nadaljnje podpore in oceno tveganja stiske, v kateri se ženska nahaja.

Priporočam tudi druge specializirane svetovalne delavke, lahko v zdravstvenem domu, porodnišnici ali v zasebnih ustanovah, ki pa jih v Sloveniji žal še ni veliko oz. dovolj. Patronažna služba ni dovolj usposobljena, da bi lahko nudila podporo v obporodnih stiskah, drugi strokovnjaki, s katerimi se mlada mamica srečuje, pa so po večini medicinsko izobraženi (ginekolog, pediater, osebni zdravnik) in nimajo dovolj specialnega znanja za podporo v teh specifičnih, predvsem psiholoških stiskah.

Podporne delavnice so lahko dobrodošle, vendar v kombinaciji z individualnim svetovanjem. Priporočam udeležbo na delavnicah za mamice oz. starše v zgodnjem obdobju starševstva, partnerske delavnice, če jih kje organizirajo, tudi doule morda ponujajo kakšen podporni program.

Včasih lahko pomaga tudi kakšna druga tehnika, če jo mamica že pozna in je imela dobre izkušnje z njo.

Panorama/družinski center

Psihoterapija je namenjena  zdravljenju vzorcev, spreminjanju življenjskega sloga, nazorov, vrednot in je po navadi dolgotrajna, zato v tej akutni fazi stiske v večini primerov ne pomaga oz. ne zadostuje.

Psihiatrično zdravljenje oz. posvet s psihiatrom je priporočljivo v primerih, ko mamica že nekaj dni ne more spati, skrbeti za svojo prehrano in za otroka. Nujna psihiatrična pomoč je na voljo 24 ur na dan. Psihiatri so po večini dostopni brez napotnice, ki pa jo mlade mamice lahko dobijo pri svojem osebnem zdravniku ali ginekologu. Tudi osebni zdravnik lahko predpiše zdravilo, če je seznanjen z njegovo uporabo, še posebej v primeru, da ga je ženska jemala že prej. Bolj pa priporočam posvet s psihiatrom, ki je za to področje specializiran, še zlasti takrat, ko želi ženska nadaljevati z dojenjem.

V (izredno redkih) primerih hude stiske, poporodne depresije ali psihoze, ko ženska ne zmore skrbeti zase in za otroka, je potrebno bolnišnično zdravljenje. Običajno je kratkotrajno in ker mamica tja ne more z dojenčkom, običajno tako prekine tudi dojenje.